Alfine

Shimano Alfine,

is de verbeterde touruitvoering van de Nexus-familie. De Alfine-8 wordt nog steeds gesmeerd door een speciaalvet ( dat nu wel overal op de goede plek blijft zitten). Door gebruik van extra kogellagers en lichtere en sterkere materialen is deze naaf beter geschikt geworden voor tourfietsen en E-bikes.

De Alfine-11 daarentegen heeft een nog betere smering door, net als Rohloff, een oliebad toe te passen in plaats van smeervet. Een combi van rechte- en schuine vertandingen verbetert het schakelcomfort en tevens is het bereik verhoogd en komt ongeveer overeen met een 24-speed derailleurfiets. Hierdoor wordt de naaf bruikbaar voor vakantiefietsen zolang je maar niet het uiterste vraagt. Steile passen met maximale bagage zijn niet aan te raden met een Shimano Alfine, kies dan voor een Rohloff of Pinion.

De keuze van een fiets met versnellingsnaaf sluit vaak de mogelijkheid om achteraf een derailleursysteem te monteren uit. Een uitzondering hierop is Tout Terrain, wiens fietsen voorbereid zijn op alle systemen: naafversnelling, derailleur, ketting en riem.